Двама мъже са осъдени за отвличане и закана с убийство по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

15 Април 2021 г.

Двама мъже са осъдени за отвличане и закана с убийство на мъж от гр. Велико Търново по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово.

На 11.12.2020 г., пред жилищен блок в гр. Габрово, 34-годишният М.А. и 20-годишният С.Р. , заедно с още двама мъже, отвлекли Б.М. от гр. Велико Търново. Извършителите нанесли множество удари с юмруци по лицето и тялото на пострадалия. Хванали го за ръцете и тялото, и влачейки го, насила го вкарали в лек автомобил, след което напуснали мястото. Освобождаването на Б.М. било поставено в зависимост от изпълнение на определено условие, което друго лице (В.Е.) трябвало да изпълни - незабавно да се завърне и заживее отново със С.Р. в дома им.

С.Р. се признава за виновен и за това, че на същата дата в къща в гр. Угърчин се заканил с убийство на Б.М. Извършителят опрял нож към шията на пострадалия и му се заканил с убийство, като поведението му могло да възбуди основателен страх за осъществяване на заканата - престъпление по чл. 144, ал 3, вр. ал. 1 от НК.

М. А. и С. Р. се признаха за виновни по обвинението на Окръжна прокуратура – Габрово за извършване на престъпление по чл. 142, ал. 3, т. 5, вр. ал.2, т. 2, вр. ал. 1 от НК и сключиха споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.

За извършеното престъпление по чл. 142 от НК на М.А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години. Изпълнението на наказанието е отложено с определен 5-годишен изпитателен срок.

За противоправното отвличане и закана с убийство на С.Р. е определено едно общо наказание в размер на три години „лишаване от свобода“, изпълнението, на което е отложено с определен  5-годишен изпитателен срок.