Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, шофирал след употреба на три вида наркотици и с чужди регистрационни табели

10 Февруари 2021 г.

На 10.02.2021 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Д. Т., на 29 г., за това, че управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, както и за това, че си служил с регистрационни табели, издадени за друго МПС - престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

На 18.06.2020 г. около 02,30 ч. обвиняемият Д. Т. управлявал лек автомобил по ул. „Павел Красов“, гр. София, когато бил спрян за извършване на проверка от екип на 08 РУ-СДВР. Полицаите забелязали, че автомобилът е без поставена задна регистрационна табела. При извършена справка те установили, че автомобилът по документи е с друг регистрационен номер. В хода на проверката полицейските служители поискали съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Пристигналите на мястото служители изпробвали обвиняемия за употреба на наркотични вещества посредством техническо средство „Drug Теst 5000”, като пробата отчела положителен резултат за употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин. На Д. Т. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за изследване. Той бил транспортиран от служителите на МВР до медицинско заведение, където дал проби за изследване.

По делото било установено, че монтираната на управляваното от Д. Т. МПС е издадена за друго моторно превозно средство. Въпреки че посочените обстоятелства били известни на обвиняемия, той решил да си служи с табелата. От извършените изследвания на предоставените от Д. Т. проби била установена и доказана употреба на наркотични вещества, а именно амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол, които са високорискови наркотични вещества, включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Обвиняемият Д. Т. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои делото да продължи в съда.