Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 46-годишен мъж от с. Бяга за допуснато от него пътнотранспортно произшествие със смърт на пострадалия и последващо бягство от местопроизшествието

6 Февруари 2021 г.

Окръжна прокуратура - Пловдив привлече към наказателна отговорност 46-годишния Д.Л. от с. Бяга, обл. Пазарджик, за това, че на 04.02.2021 г., на главен път Пловдив-Пещера, между с. Йоаким Груево и с. Куртово Конаре, е нарушил правилата за движение, и по непредпазливост е причинил смъртта на 60-годишен мъж от гр. Стамболийски, след което е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3, б. б, вр. ал.1, б. „в“, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

На 04.02.2021 г. обвиняемият, прибирайки се от работа, шофирайки лeк автомобил „Мерцедес“, модел „Вито“, допуснал пътнотранспортно произшествие, като блъснал пострадалия на главен път Пловдив – Пещера, след което не спрял и напуснал местпроизшествието. Когато се прибрал в дома си в с. Бяга, обл. Пазарджик, предприел действия по заличаване на следите от катастрофата, а на следващия ден изпратил съпругата си да закупува авточасти, с които да бъдат подменени увредените мигач, фар и стъкло на управлявания от него автомобил. Междувременно, в ранния следобед на 05.02.2021 г. на тел. 112 бил  получен сигнал от мъж от с. Куртово Конаре, който забелязал трупа на пострадалия да лежи до пътя. В близост имало счупени части от моторно превозно средство.

Незабавно от служители при ОД на МВР – Пловдив било започнато досъдебно производство и били предприети активни действия по издирване на причинилия пътнотранспортното произшествие водач. В резултат на подробен анализ на намерените части и трафика в района, бил установен вида на автомобила, а впоследствие и конкретното превозно средство. Били са организирани мероприятия по установяване на автомобила и същият е бил спрян от полицейски служители в района на 89-ти км на автомагистрала „Тракия“.

По делото са извършени множество действия по разследването - огледи, разпити на свидетели, приобщаване на веществени и писмени доказателства. Назначени са експертизи.

След повдигане на обвинението, с постановление на дежурен прокурор, обвиняемият е задържан за 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Д.Л. е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години за отвличането и лишаване от право да управлява моторно превозна средство.

Разследването по случая продължава.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР- Пловдив, в който участваха Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор и старши комисар Йордан Рогачев, директор на Областната дирекция на МВР.