Прокуратурата взе участие в проект на Европол, посветен на противодействието на „финансовите мулета“

5 Февруари 2021 г.

Прокуратурата на Република България, ГДБОП-МВР,  Асоциацията на банките в България и Международната академия за обучение по киберазследвания взеха участие в международен проект  ЕММА 6 („Европейска седмица, посветена на противодействието на „финансовите мулета“).

Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 90% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност.

В периода 15 септември - 30 ноември 2020 г. е проведена международната операция с участието на повече от 500 банки на територията на 26 държави - Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ.

В хода на операцията са установени 4031 „финансови мулета“ и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Над 500 банки и небанкови финансови институции докладвали 4942 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“,. Предотвратени са щети в размер на  33.5 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 „финансови мулета“ и 72 жертви от престъпната дейност. Установени са 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени щети в размер на 13 961 536 милиона евро.

Публикуваме материали, насочени към повишаване на информираността на гражданите, с цел предпазване и по-лесно разпознаване на измамни обяви за набиране на „мулета“.

Прикачени документи

Видео