Пиян шофьор, управлявал с 2,51 промила алкохол в кръвта и катастрофирал в жилищен блок в ж.к. „Дружба“, е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор при СРП

28 Януари 2021 г.

Днес, 28.01.2021 г., Софийска районна прокуратура (СРП) привлече към наказателна отговорност обвиняемия К. М., на 51 г., за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 2,51 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е изяснено, че на 27.01.2021 г., около 12,37 ч. в ж.к. „Дружба“, гр. София К. М. е предизвикал пътнотранспорно произшествие с друг автомобил, след което преминал през детска площадка и самокатастрофирал в тераса на жилищен блок.  На мястото били изпратени полицейски служители на отдел „Пътна Полиция“-СДВР, които пристъпили към извършване на проверка. Обвиняемият бил тестван за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“, като уредът отчел положителен резултат от 2,51 на хиляда.

Престъплението, за което К. М. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието, днес, 28.01.2021 г., прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия К. М. за срок до 72 часа. Предстои да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.