Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа четирима обвиняеми за кражба

25 Януари 2021 г.

Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемите Б.Б. на 44 г. и С.С. на 46 г. за кражба, извършена след предварителен сговор между двамата - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и обвиняемите Г.К. на 35 г. и Х.Х. на 51 г. за това, че като помагачи умишлено улеснили извършването на кражбата – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

На 24.01.2021 г. около 04,30 ч. от апартамент в ж.к. „Сухата река“, гр. София, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот ­(подбита балконска врата), чрез използване на сгъваема стълба, както и чрез използване на моторно превозно средство, обвиняемите в съучастие отнели чужди движими вещи - златни и сребърни бижута, от владението на А.С., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. Кражбата е извършена от Б.Б. и С.С. след предварителен сговор за нейното осъществяване и не представлява маловажен случай. Обвиняемите Г.К. и Х.Х. умишлено улеснили извършването на кражбата, като Х.Х. стоял в страни от жилищния блок и оглеждал района, а Г.К. придържал сгъваемата стълба, по която се качвал и слизал обвиняемият С.С.

Престъплението, за което Б.Б., С.С., Г.К. и Х.Х. са привлечени като обвиняеми, е наказуемо с лишаване от свобода от една до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителите, на 24.01.2021 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на четиримата обвиняеми за срок до 72 часа. Предстои утре да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки от тях.