Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем за разпространение на синтетичен наркотик

6 Януари 2021 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу З.С. за престъпление по чл.354 а, ал.1, изр.1, предл.5 от НК- за това, че през периода януари 2018 г. – ноември 2019 г., в  село в Ловешка област,  без надлежно разрешително  разпространявал високорисково наркотично вещество – метамфетамин („пико“).

При разследването е разкрито, че обвиняемият бил известен в средите на лица, ползващи наркотични вещества, като пласьор на синтетичен наркотик „пико“. Той го продавал на дози, на цени според количеството. Обвиняемият създал система за пласирането на наркотика- обикновено купувачите се обаждали по телефона на З. С. и се уговаряли за количеството и цената. За да прикрият какво се уговарят, при разговорите те използвали кодови думи, а за да избегне да бъде заловен, обвиняемият оставял наркотика  на различни тайни места и изисквал от купувачите  парите да бъдат оставени там. Установени са 11 лица, закупували от обвиняемия наркотик през различни периоди.

За престъплението, за което е обвинен З.С., законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.