Владимир Чавдаров, апелативен прокурор на Варна: Борбата с битовата престъпност е част от приоритетите на прокуратурата у нас

11 Декември 2020 г.

Десислава Василева, Радио "Фокус"

Ще продължим работата по досъдебните производства с необходимата сериозност и професионализъм. Все още е рано да правим анализ за свършеното през тази година, коментира магистратът.

 

Прокурор Чавдаров, живеем в интересни времена. 2020-та година преминава под знака на COVID-19. Как работи прокуратурата с оглед наложените от пандемията ограниченият?

Благодаря Ви за въпроса. Действително 2020-та е сложна година, точно от гледна точка на епидемиологичната обстановка. С решение на правителството беше обявено извънредно положение, което след това премина в извънредна обстановка, която продължава и в момента. Знаем, че на държавно ниво се взимат различни мерки, за да се ограничи пандемията. Прокуратурата като част от обществото също изпитва ограниченията, които от една страна търпят всички български граждани, а от друга страна – ние работим в тези ограничения, които не само ни създават повече работа, но и полагаме усилия да помогнем на държавата да се справи с част от последствията, които са възникнали следствие на тази обстановка. Същевременно с това обаче, ние продължаваме работата и по всичко останало, което Законът ни е вменил като задължения. Тук визирам извършването на проверки, воденето, наблюдението и ръководството върху досъдебни производства и по наказателните дела. Стараем се максимално бързо да внасяме в съда актовете, както и тяхната защита в рамките на съдебното производство. Всичко това е с основна цел, виновните в извършването на престъпления да получат заслужено наказание и разбира се пострадалите от престъпленията да получат възмездие.

Годината започна под знака на масираните специализирани акции срещу битовата престъпност, като ръководен орган е прокуратурата. Всъщност, напомни ли държата за себе си в малките населени места, където битовата престъпност е сред най-сериозните проблеми за населението?

Борбата с битовата престъпност е един от приоритетите на прокуратурата в страната. Съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи и под ръководството на съответните окръжни прокуратури от Апелативния регион на апелативна прокуратура – Варна са проведени до момента 127 специализирани полицейски акции по битовата престъпност - в 319 населени места. Тук е мястото да отбележа, че Апелативния регион на апелативна прокуратура – Варна обхваща шест области – Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра. Образно казано това е цяла Североизточна България. Данните за деветмесечието сочат, че задържани при тези 127 акции са 492 лица, започнати са 351 досъдебни производства и тук подчертавам, че това е само в следствие на тези специализирани полицейски операции. Обвинени са 129 лица, от които 22 са били задържани под стража, в рамките на наказателното производство. Приключени са 159 досъдебни производства, от които внесени в съда са 81 с 87 обвиняеми лица. Искам и да отбележа и нещо друго. Борбата с битовата престъпност е изключително важна дейност, особено в малките населени места, както и в местата със смесени етноси. Там обикновено живеят по-бедни и възрастни хора, които стават жертви на този вид престъпност.

Можем ли да кажем, че се възвърна спокойствието точно в тези малки населени места?

Точно това е една от основните цели на тези акции – да се върне държавата в лицето Министерството на вътрешните работи и в лицето на прокуратурата. Както казах това е приоритет не само на главния прокурор Иван Гешев, но е включено и в дейността на прокуратурите в Р. България. Това не е кампанийна дейност и работата по борбата с битовата престъпност ще продължи и в бъдеще. Дори вчера имаше подобна акция в община Долни чифлик, в която участваха органи на ОД на МВР и жандармерията. Тя беше по направление контрола върху Закона за движение по пътищата. Проверени бяха множество автомобили и е добре да се знае, че тези акции са от изключителна важност, с цел дисциплиниране на гражданите, които са свикали да нарушават правилата. Ние пък им показваме, че имаме сериозното намерение да въдворим ред, защото знаете, че жертвите по пътищата са все едно сме на война. Годишно умират около 1000 човека, много повече получават травми и наранявания. Затова – ще бъдем безкомпромисни.

Говорейки за битовата престъпност, преди дни бяха приключени производствата по няколко много тежки престъпления, визирам случаят с двойното убийство в Шумен, както и нападението над възрастен човек във Варна. Дори служители на прокуратурата бяха наградени за тези случаи.

Точно така. Случаят в Шумен е особено шокиращ, той приключи преди около 10-на дни. Там беше установен и задържан под стража извършителят, по предложение на прокуратурата. За тези бързи и навременни действия между прокуратурата и Областната дирекция на полицията в Шумен, главният прокурор издаде заповед, с която награди наблюдаващия прокурор, както и трима служители на Областната дирекция на полицията в Шумен за постигнати високи резултати, по това конкретно наказателно производство. Също преди няколко дни във Варна беше разкрит много тежък грабеж на възрастен 77-годишен мъж, в центъра на града. Бяха му откраднати парите от пенсията, а освен това беше и пребит. В рамките на часове бяха установени тримата извършители, които се укриваха, но за денонощие бяха задържани. В съда бяха внесени съответните искания за вземане на постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“, които бяха удовлетворени от Окръжен съд – Варна. В този случай главният прокурор също награди наблюдаващия прокурор, както и началникът на сектор „Грабежи“ в Областната дирекция на МВР – Варна. Споменавам тези награди, защото ръководството на Прокуратурата в България, вижда добрите практики и силните резултати и съответно поощрява колегите, които са допринесли за спазването на Закона.

Г-н Чавдаров, нека се насочим и към друга сериозна тема – делата за наркоразпространение. Започвам от там, че в последните години се засили изключително много взаимоодействието с партньорските организации, например Евроджъст. Пример за добрата колаборация е делото с холандците, които внесоха дрога във Варна за над 220 млн. лв. и което приключи с осъдителни присъди.

Този вид престъпления, действително са изключително сериозни и там акциите се контролират на ниво прокуратура на Р България, т.е. централизирано. От март до октомври са извършени 167 специализирани операции в насока борба с наркоразпространението. Тези акции са реализирани в целия Апелативен регион – Варна. Фокусът на акциите е върху пресичане разпространението на наркотици в близост до учебни заведения, в барове и клубове и т.н. Образувани са 528 досъдебни производства, 351 човека са обвинени. От тях са 61 са задържани под стража, 36 са с парична гаранция, а 165 човека са с подписка. По-важното е, че са приключени 703 дела, като 130 са внесени в съда с обвинителен акт, 81 със споразумение. 61 дела са минали по член 78а, т.е. замяна на наказателна с административно-наказателна отговорност. Виждаме, че огромен брой от тези дела са приключени, при това по начин, по който българското общество очаква – с присъда. Статистиката обаче не дава ясен поглед над това, какво точно се случва в това направление и затова ще си позволя да дам няколко примера. Тази година приключи досъдебно производство, което обединяваше в себе си три производства. Става въпрос за общоизвестният случай с кокаина, който изплува в района на морето в областите Варна и Добрич. Казусът беше регистриран в Евроджъст - Холандия. Благодарение на службите в България, Румъния, Сърбия, Холандия и Бразилия бяха установени извършителите и след направен трансфер на наказателното производство в Румъния, беше дадена на съд организирана престъпна група от 17 човека. Всичко това се случи благодарение на усилията на окръжните прокуратури във Варна и в Добрич. Ръководството на Прокуратурата на Р. България в лицето на главния прокурор Иван Гешев, награди наблюдаващите прокурори в окръжните прокуратури в Добрич и във Варна, в това число и координатора осъществил международните контакти – прокурор от апелативна прокуратура – Варна. Друг много известен случай е за задържаните преди две години холандски граждани, които бяха хванати с близо 16 т. прекурсори за производство на амфетамини и метаамфетамини. На първа инстанция те получиха присъди от по 10 години лишаване от свобода, както и конфискация на имущество и глоби. На въззивна инстанция преди около месец присъдите бяха отменени поради допуснат процесуален пропуск от съда на първа инстанция. В момента е насочено и ще започне отново съдебно производство в Окръжен съд – Варна. Изхождайки обаче от мотивите, с които Апелативния съд върна делото за второ разглеждане, аз нямам никакви съмнение, че холандците ще бъдат осъдени – отново.

Интересен е случаят и със заловените гражданки от Израел, които направиха опит да внесат в България 93 кг наркотично вещество кхат. Разкажете ни и за него?

Благодаря Ви за този въпрос. Самият случай е нов, може би отпреди два месеца. Започвам с това, че веществото кхат е сравнително ново за Европа, а в България е може би втория такъв случай с този вид наркотик. Става въпрос за огромно количество наркотик, на стойност няколко милиона евро. Само за два месеца, благодарение на сътрудничеството ни с израелските служби, както и със съдействието на посолството на Израел, досъдебното производството беше приключено. В рамките на това дело сключихме споразумения с тези четири израелски гражданки, според което съдът им наложи, на всяка една от тях, по три години лишаване от свобода, с 5 години изпитателен срок, както и глоба - отново на всяка една от тях, в размер на 50 000 лв. Това също е постижение на прокуратурата във Варна, което беше видяно и отчетено от ръководството. По този повод в понеделник екипът от наблюдаващи прокурори беше награден от главния прокурор Иван Гешев. Повтарям се, но пак ще кажа – радвам се, че ръководството вижда добрите резултати и поощрява прокурорите за добрата им работа и най-вече за резултатите в съда.

Една от най-горещите теми за варненци през тази година бе скандалът с изтичането на опасни вещества във Варненското езеро. Делото знаем, че е изключително обемисто, но хората се питат, кога ще има обвинени и съд?

Това е едно много сериозно и обемно по своя характер дело. Припомням, че тази година по самосезиране на Окръжна прокуратура – Варна беше извършена проверка в края на месец април и съответно през месец юни беше образувано досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро. Много е важно хората да разберат, че замърсяването е само част от предмета на разследването. В рамките на производството ще бъдат изследвани няколко неща: ще се направи анализ на процедурата за възлагане на обществената поръчка за изграждане на това съоръжение, ще бъде изследване изграждането му, след това предаването и приемането на това съоръжение от съответната комисия, неговата експлоатация през годините, конкретната причина то да бъде повредено, действията на общинските и държавните органи след установяването на т.нар. „авария“ , както и какви действия са предприели за ограничаване на замърсяването на езерото и морската вода. Както виждате тук не става въпрос само за замърсяването на Варненското езеро, което е едно от престъпленията, а става дума за евентуално извършени длъжностни престъпления, за евентуално престъпление за безстопанственост извършено от длъжностни лица, за престъпления свързани с документация с невярно съдържание, както и неправилно извършване на различни по вид сторително-монтажни дейности. Чак накрая вече е и самото замърсяване.

И на какъв етап сте към този момент?

Както казах делото е сравнително скорошно, но работата по него продължава изключително активно. Трябва да отбележа, че след доклад пред ръководството на прокуратурата със Заповед издадена от главния прокурор се разпореди разследването да бъде извършено от следователи от Националната следствена служба. Веднага бе сформиран екип от седем следователи, под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Варна. Всеки месец се извършват съвещания на разследващия екип, в рамките на които се разпределят дейностите и се прави отчет на свършеното към настоящия момент. Всичко това се прави, за да бъде обхванат целият предмет на разследването, което както казах е наистина доста обемисто. Най-важното е цялата работа да бъде свършена качествено и ако бъдат установени длъжностни или стопански лица, които са нарушили законите ще им бъдат повдигнати обвинения.

Една от най-сериозните критики към прокуратурата се отнасяше до корупцията. В началото на месец декември обаче бе дадена гласност за един особено скандален случай, а именно заловеният дългогодишен служител, който е обвинен в изнудване. С оглед на това, как ще продължи борбата с корупцията?

Това е също много важно направление в нашата работа. Давам пример с един от последните случаи, за които обществеността беше уведомена преди няколко дни. Благодарение на взаимодействието между дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Варна, беше заловен в момент на взимане на подкуп разследващ полицай от Областната дирекция на полицията в града, като служителят беше от сектор „Икономическа полиция“. Той беше задържан с 2000 лв. в брой, които са били част от обещан подкуп в размер на 10 000 лв. от гражданин, с обещание досъдебното производство да бъде водено така, че срещу този гражданин да няма повдигнато обвинение и делото да бъде прекратено. Същевременно, освен подкупа е повдигнато обвинение и за измама. Разследващия полицай е въвел в заблуждение изнудвания граждани, че следва да даде и още 3000 лв., които да бъдели предадени на наблюдаващия прокурор по досъдебното производство. Трябва да се уточни, че досъдебното производство, което е водено срещу този гражданин от разследващия полицай е било за данъчни престъпления и за пране на пари. Задържаният служител е с дългогодишен опит като полицай, което също е важно да се спомене. След като беше задържан, по искане на наблюдаващия прокурор, бе преценено, че най-удачно с оглед на неговото здравословно състояние е мярката за неотклонение да бъде домашен арест. Това дело е действително добър атестат за работата на прокуратурата в сферата за борбата срещу корупцията. Това обаче не е единственото дело, което се води срещу корупцията. Споменах конкретния случай защото е най-пресен и познат на обществото. Мога да дам пример и с друг случай отпреди няколко месеца, по който също се води досъдебно производство срещу служител на община Варна по направление – незаконно строителство. Там също се касае за извършването на такъв тип престъпление – подкуп и измама.

Т.е. ще бъдете безкомпромисни към този вид престъпления?

Категорично и смея да твърдя, че винаги сме били безкомпромисни към този тип престъпления.

Прокурор Чавдаров, нека поговорим и за следствието. Има ли възраждане в отношението към него, след като дълго време то беше като че ли на втори план?

Действително следствието се възражда или по-точно - намери своето истинско място в Съдебната система и по-специално в Прокуратурата на Р. България. Преди години знаете, че следствието беше самостоятелен орган, но очевидно това му съществуване се беше изчерпало от смисъл и съдържание, поради което бе взето законодателно решение то да стане част от Прокуратурата на Р България. С годините, в действителност много от колегите придобиха своята лична и професионална мотивация, а от друга страна, прокурорите придобиха доверие в работата на следователите. Всичко това доведе до едно чудесно взаимодействие между екипите, което дава отлични резултати при досъдебните производства. Окръжните и следствени отдели, особено във Варна и Силистра, са едни от най-добрите в България по натоварване и ефективност, визиран приключването на досъдебните производства. Казах тези два отдела, защото те миналата година, а и преди 2-3 години, бяха наградени от главния прокурор като колективи, което е ясен признак за добрата работа, която вършат.

И за финал на нашия разговор, смятате ли, че 2020-та година беше успешна за прокуратурата и какъв ще бъде фокусът през 2021-ва?

Трудно е да се каже, каква ще бъде 2021-ва година, предвид непредвидимите времена, в които живеем. Първо ние не знам кога ще свърши тази пандемия, което означава, че засега се очертава да работим в една усложнена обстановка. Едно обаче е сигурно – ще продължим работата по досъдебните производства с необходимата сериозност и професионализъм. Все още е рано да правим анализ за свършеното през тази година, но данните за деветмесечието показват подобрение в много показатели, в сравнение със същия период на 2019-та година. Нашата цел ще бъде 2021-ва година да приключи с още по-добри резултати.