Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 ч шофьор на автомобил за опит за незаконно пренасяне през границата на над 23 кг кокаин

18 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за срок до 72 часа Мариан С., на 23 г. Той е обвинен за това, че е направил опит незаконно да пренесе през границата на страната 23,608 кг кокаин. Престъплението е извършено на 16.12.2020 г., на ГКПП-Лесово.

Наркотичното вещество е открито в лек автомобил с белгийска регистрация, който е проверен на трасе за изходящи автомобили от Република България за Република Турция.

Автомобилът бил селектиран за щателна проверка, при която митническите служители са открили допълнително монтиран метален капак над фабрична кухина в багажника, предназначена за резервната гума. След демонтиране на капака, в пригоден тайник, са намерени общо 22 пакета, облепени с тиксо. При извършения на място полеви наркотест, съдържанието на пакетите е реагирало на кокаин.

Общата стойност на задържаното наркотично вещество възлиза на над 2 млн. лв. по цени на съдопроизводството.

Водачът на лекия автомобил Мариан С. е привлечен към наказателна отговорност.  Днес, 18.12.2020 г., прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Мариан С. е осъждан през 2018 г., когато му е постановена присъда за управление на лек автомобил под въздействието на наркотични вещества.

За престъплението, за което обвиняемият е привлечен под отговорност, в закона е предвидено наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и  глоба в размер от 200 до 300 хил. лв.