Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост, вследствие на ПТП

16 Декември 2020 г.

На 16.12.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Д. С. за това, че при управление на моторно превозно средство – мотоциклет, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 16, ал. 1, т. 3 от ЗДвП и чл. 63, ал. 2, т. 2 от Правилника за прилагане на ЗДвП, като навлязъл в лентата за насрещно движение, пресичайки двойната непрекъсната линия и реализирал пътнотранспортно произшествие с пресичащия пътното платно Р. С. и по непредпазливост му причинил средна телесна повреда, след което избягал от местопроизшествието - чл. 343, ал. 3, б. “а”, пр. 2, вр. ал. 1, б. „б”, пр.2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК

На 06.07.2018 г. около 18,10 ч. обвиняемият Д. С. управлявал мотоциклет по бул. „Цар Освободител“ в гр. София. Първоначално той се движел в лявата лента за движение на булеварда, впоследствие продължил движението си в насрещната част на пътното платно, пресичайки двойната непрекъсната линия. В района на сграда на посолството на Република Турция, Д. С. управлявал мотоциклета със скорост от 22 км/ч. В същото време, Р. С. предприел пресичане на пътното платно с посока от дясно на ляво спрямо посоката на движение на мотоциклета. Р. С. преминал между колони от спрели автомобили. След това излязъл пред мотоциклета, управляван от обвиняемия и настъпил удар между тях, в резултат на който Р. С. паднал върху пътното платно. След удара Д. С. не спрял, а продължил движението си.

Пътният инцидент бил забелязан от свидетели, които подали сигнал в полицията. След възникналия удар Р. С. бил отведен от медицински екип за оказване на медицинска помощ. Обвиняемият Д. С. бил застигнат и спрян от полицейски служители при СДВР.

В хода на разследването било установено, че в резултат на пътнотранспортното произшествие на пострадалия Р. С. било причинено счупване на главичката на лявата лъчева кост, довело до трайно затруднение на движенията на левия горен крайник за срок по-дълъг от 30 дни.

Предстои наказателното призводство срещу обвиняемия Д. С. да продължи в Софийски районен съд.