Окръжен съд Варна задържа под стража 27-годишен варненец по обвинение за държане с цел разпространение на кокаин

11 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура Варна привлече в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 354а ал.1 от НК, за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество, 27-годишния Р. А. На 09.12.2020 г. той бил арестуван от полицията с девет дози с общо тегло 2.681 грама кокаин.  През 2018 г. Р. А. е бил санкциониран от РС Варна по реда на чл. 78а от НК отново за държане на високорисково наркотично вещество.

Това обстоятелство, сочещо на непостигане основната цел на наказанието – да превъзпита извършителя към правомерно поведение, е дало основание на наблюдаващия прокурор да поиска задържането му под стража по настоящото досъдебно производство с аргумент, че съществува реална опасност на свобода, Р. А. да извърши престъпление.

Съдът е възприел становището на прокуратурата и е определил най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на него. Определението на съда подлежи на въззивен контрол.

Деянието на обвиняемия А. е наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. 

Разследването по делото продължава.