Разследването срещу двама обвиняеми за кражба приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

9 Декември 2020 г.

На 09.12.2020 г. Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия А. Б., на 36 г., и обвиняемата Ф. И., на 20 г., за това, че двамата в съучастие, отнели чужди движими вещи на обща стойност в размер на 2 148,20 лева, собственост на „Е.П.П.Ф.Б.“ ЕООД, от владението на И. А., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като А. Б. извършил деянието при условията на опасен рецидив, а Ф. И. извършила деянието при условията на повторност - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

И. А. изпълнявала длъжността „управител“ на магазин, стопанисван от „Е.П.П.Ф.Б.“ ЕООД, находящ се в търговски център в гр. София. На 12.07.2019 г. И. А. била на работното си място в търговския обект.

На същата дата, обвиняемите А. Б. и Ф. И. посетили търговският център. Те се нуждаели от парични средства и решили да отнемат вещи от горепосочения магазин. Около 14,40 ч. двамата влезли в обекта и започнали да разглеждат изложените дрехи. Докато разглеждали те започнали да вземат част от артикулите, като ги носели до закачалка, намираща се в близост до входа на магазина и ги оставяли зад изложените дрехи. След като пренесли множество вещи, Ф. И. извадила торба от чантата си и поставила взетите дрехи в нея. Ф. И. и А. Б. продължили да вземат вещи от обекта, които по същия начин скрили под закачалката до входа и впоследствие поставили във втора торба. В един момент обвиняемият А. Б. взел двете торби и напуснал обекта. Обвиняемата Ф. И. изчакала известно време и го последвала. По този начин двамата отнели множество артикули от магазина на обща стойност 2 148,20 лева.

На следващият ден около 17,00 ч. И. А. видяла обвиняемите в търговския център и информирала служителите от охраната, като впоследствие те били задържани. На 16.07.2019 г. И. А. предала на полицейски служители записи от камери за видеонаблюдение в търговския обект.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което се установило, че обвиняемите са осъждани. А. Б. извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. И. Ф. е извършила деянието в условията на повторност, след като е била осъдена с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Предстои делото срещу тях да продължи в Софийски районен съд.