Окръжна прокуратура Варна предаде на съд лице, дало подкуп на полицейски служители

8 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура Варна внесе обвинителен акт срещу М. И., на 43 години, затова, че на 22.12.2019 г. дал подкуп на полицейски служители.

На посочената дата свидетелите Н.Б. и В.В. изпълнявали задълженията си като автопатрул в района на „Кайсиева градина“, гр. Варна. Осъществявали контрол по спазване правилата за движение по пътищата на преминаващи МПС. Забелязали автомобил марка „Мерцедес“, който навлязъл в забранена улица и спрели водача за проверка на документите.

Водачът  М. И. веднага им предложил 100 лева, за да „се оправят на място“. След като свидетелите отказали и започнали процедура по санкционирането му, той се доближил до патрулния автомобил и поставил под шофьорската седалка сумата от 180 лева – две банкноти от по 50 лева и четири от по 20. Поискал си документите, за да може да си тръгне и „все едно, че не са се виждали“. Свидетелят Н. Б. видял парите под седалката и незабавно докладвал инцидента в дежурната част на 3-то РУ при ОДМВР Варна. Започнало наказателно производство.

В хода му било установено, че обвиняемият И. управлява МПС, което е дерегистрирано още през 2015 г. Направени му били тестове за употреба на алкохол и наркотици и било констатирано наличието на морфин, кодеин, метадон, амфетамин, и метамфетамин в урината му. Назначени били надлежни експертизи, които установили, че паричните знаци, предмет на подкупа, са истински, а по две от банкнотите били намерени биологични следи, изхождащи от обвиняемия.

Деянието му било квалифицирано като престъпление по чл. 304а, вр. с чл.304 ал.1 от НК, даване на подкуп на полицейски органи, за да не извършат действия по служба – да не съставят срещу обвиняемия акт за установяване на административно нарушение. Престъплението, за което М. И. е обвинен е наказуемо с лишаване от свобода до десет години и с глоба до петнадесет хиляди лева.

Материали по делото, касаещи управлението на МПС без надлежна регистрация и след употреба на наркотични вещества, са разделени и изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

Предстои разпоредително заседание.