Ефективно наказание „лишаване от свобода“ получи подсъдим, шофирал след употреба на алкохол и с отнето свидетелство за управление на МПС, по обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

7 Декември 2020 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура бе признат за виновен подсъдимият В. Б., на 25 години, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК и за престъпление по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

На 19.08.2019 г. около 10,00 ч. в кв. „Борово“, гр. София, подсъдимият В. Б. управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,66 на хиляда, установено по надлежния ред, съгласно Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“.

На горепосочената дата и място подсъдимият управлявал лек автомобил в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, наложена му със заповед за прилагане на принудителна административна мярка, издадена от отдел ,,Пътна полиция“ при СДВР.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия В. Б. по повдигнатите му от Софийска районна прокуратура обвинения, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, при първоначален общ режим на изтърпяване, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и шест месеца.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.