Окръжен съд-Варна определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ с електронно наблюдение за обвинения за подкуп разследващ полицай

7 Декември 2020 г.

Окръжен съд-Варна определи мярка за неотклонение „Домашен арест", контролиран със средство за електронно наблюдение, спрямо Л. Л., на 50 г. Той е обвинен за получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение в качеството си на разследващ полицай и за опит за измама, извършена от длъжностно лице в кръга на длъжността му.

Л. Л. бе арестуван на 04.12.2020 г. в момент на получаване на пореден транш от искания подкуп в общ размер на 10 000 лв.

Разследващият полицай е задържан по досъдебно производство по описа на Окръжния следствен отдел при ОП-Варна, образувано през месец август 2020 г. и водено до момента на реализацията изключително от наблюдаващия прокурор.

Според събраните доказателства Л.Л. е поискал от лицето А. М. сумата от 10 000 лв. и приел на няколко пъти част от тях, общо 5000 лв., за да не го привлече към наказателна отговорност по водено от него дело. Освен това разследващият полицай въвел в заблуждение А. М., че трябва да даде още 3000 лв. за наблюдаващия прокурор, който ще прекрати това дело.

В резултат на отличното взаимодействие между прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност" при МВР, разследващият полицай е задържан в момент на получаване на поредната част от искания подкуп – на сумата от 2000 лв.

Престъпленията, за които разследващият полицай е обвинен, са квалифицирани като престъпления по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК – пасивен подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение от разследващ полицай и по чл. 210 ал.1 т.3 предл.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за измама, извършен от длъжностно лице в кръга на неговата длъжност.

Деянията са наказуеми като за подкуп законът предвижда лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права. Измамата се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

Разследването по делото продължава.