Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа двама обвиняеми за хулиганство

7 Декември 2020 г.

На 05.12.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия С. З., на 50 г., за престъпление по чл. 325, ал. 2 и ал.5, вр. ал. 1, вр. чл. 29 , ал. 1, б. „А“ и б. „Б“ от НК и обвиняемия И. К., на 48 г., за престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

С. З. е обвинен в това, че на 04.12.2020г. в гр. София извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправял обидни и заплашителни реплики към служители на МВР с думите: „Ще ви убия всичките“ и поставил заплашително нож на терасата, на която се намирал. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и е извършено в условията на опасен рецидив, след като С. З. бил осъждан два пъти на „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер.

И. К. е обвинен в това, че на 04.12.2020г. в гр. София извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправял обидни и заплашителни реплики към служители на Столична община, заплашвал ги, че ще ги пребие и ще ги убие, както и към служители на МВР с думите: „Вижте какво ще стане, ще ви избия“. Деянието е съпроводено със съпротива срещу служители на МВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред, И. К. замахнал със сатър към полицейски служител и оказал съпротива при задържане.

Обвиняемите С. З. и И. К. са многократно осъждани. Престъпленията, за които те са привлечени като обвиняеми, са наказуеми с лишаване от свобода.

Предвид високата обществена опасност на деянията и извършителите, на 05.12.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на двамата обвиняеми за срок до 72 часа. Предстои днес, 07.12.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки от тях.