Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, държал високорискови наркотични вещества

2 Декември 2020 г.

Днес, 02.12.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия С. Г., на 27 г., за това, че без надлежно разрешително изискващо се съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества - хероин и кокаин, на обща стойност 170,70 лева - престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

На 04.03.2020 г. около 16,00 ч. при обход на маршрут в ж.к. „Люлин“, гр. София, полицейски служители при 09 РУ-СДВР забелязали двама мъже със съмнително поведение. При вида на полицейските служители двамата се притеснили, единият от тях – обвиняемият С. Г., извадил от джоб на якето си няколко пликчета и ги пуснал на земята. Пликчетата били четири на брой, като обвиняемият заявил, че това са наркотични вещества.

На място били изпратени полицейски служители, които иззели веществата с протокол за оглед на местопроизшествие. С. Г. бил отведен в сградата на 09 РУ-СДВР, където бил задържан за срок от 24 часа.

В хода на разследването било установено, че държаните от С. Г. вещества представляват наркотични вещества разпределени в четири обекта, а именно: хероин, с процентно съдържание на активния компонент – диацетилморфин 54%, с тегло 0,24 гр.; хероин, с процентно съдържание на активния компонент – диацетилморфин 45%, с тегло 0,53 гр.; кокаин, с процентно съдържание на активния компонент – кокаин 79%, с тегло 0,25 гр. и кокаин, с процентно съдържание на активния компонент – кокаин 73%, с тегло 0,11 гр. Общата стойност на държаните от обвиняемия наркотични вещества е 170,70 лева.

Хероинът и кокаинът са наркотични вещества, поставени под контрол съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина“.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че обвиняемият С. Г. е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“. Предстои делото срещу С. Г. да продължи в съда.