Обвиняем, ползвал се от неистински официален документ, е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

1 Декември 2020 г.

На 01.12.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Н. М. за това, че съзнателно се ползвал от неистински официален документ – диплома за средно образование издадена на името на Н. М., на която е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на В. Г. в качеството му на директор на учебното заведение, като от Н. М. за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 18.11.2019 г. в гр. София, на гише в административна сграда на отдел „Пътна полиция“ при СДВР, гр. София, пред системен оператор Г. Т. се явил обвиняемият Н. М. Той носел със себе си диплома за средно образование, издадена на името на Н. М. от гимназия в гр. София. Обвиняемият подал заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Към заявлението приложил и заверено копие на посочената диплома за завършено образование. Обвиняемият Н. М. подал оригинала на дипломата на Г. Т., която го сверила с копието. След това Н. М. си взел оригинала на дипломата и оставил завереното копие.

С цел установяване автентичността на дипломата, представена от Н. М., от отдел „Пътна полиция“-СДВР изпратили писмо до учебното заведение в гр. София. От там отговорили, че посочената диплома за средно образование не е издадена от тях.

В хода на разследването било установено, че подписът в графа „директор“ в дипломата не е положен от тогавашния директор на учебното заведение - В. Г., а печатите в дипломата не съответстват на печатите на учебното заведение.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Н. М. да продължи в Софийски районен съд.