По споразумение на Софийска районна прокуратура са осъдени двама подсъдими, направили опит за кражба

1 Декември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитата на подсъдимите В. К. и И. П. за извършено от тях престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Подсъдимите В. К. и И. П са се признали за виновни за това, че на 30.05.2018 г. около 05,00 ч., двамата в съучастие, от автомобил паркиран в ж.к. „Хиподрума“, гр. София, чрез разрушаване на прегради здрава направени за защита на имот (счупено задно стъкло на автомобила) направили опит противозаконно да отнемат чужди движими вещи – акумулаторна бормашина, къртач с принадлежности и ъглошлайф, всички вещи на обща стойност 320 лева, от владението на собственика Б. Д., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. Опитът е останал недовършен по независещи от подсъдимите причини, те били задържани от служители на полицията. В. К. е извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

Подсъдимият В. К. се е признал за виновен и за това, че на посочената дата в апартамента си в гр. София, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотични вещества и прекурсорите, е държал високорискови наркотични вещества – амфетамин и кофеин, включени в Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични - престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

С определение на Софийски районен съд, на подсъдимия В. К. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, при първоначален строг режим, на подсъдимия И. П. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, с изпитателен срок от три години.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.