По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас подсъдими за отвличане на жена получиха ефективни наказания

27 Ноември 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас са постановени ефективни наказания от три години „лишаване от свобода“ спрямо Иван С. и две години „лишаване от свобода“ спрямо Петко К. Те са подсъдими за това, че отвлекли 22-годишна жена, използвайки лек автомобил. Престъплението е осъществено на 17.12.2019 година в град Бургас. То е квалифицирано по чл.142, ал.2, т.2, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.1 от НК, тъй като е извършено от двамата подсъдими като съизвършители.

Иван С. е подсъдим и за това, че причинил лека телесна повреда на пострадалата, удряйки я в главата, тъй като целял по този начин да прикрие извършеното отвличане – престъпление по чл.131, ал.1, т.11, предл.2, вр. чл.130, ал.2, вр. чл.23, ал.1 от НК. Иван С. е подсъдим и за това, че на 17.12.2019 г. е унищожил личната карта на пострадалата жена с цел да й причини вреда, което е квалифицирано по чл.319, вр. чл.23, ал.1 от НК. 

Престъпленията са извършени при условията на реална съвкупност.

По време на разследването е установено, че пострадалата е отвлечена от паркинг в град Бургас, жк. „Лазур“. Тя е качена в автомобил. Била е удряна в главата от Иван С., тъй като е оказала съпротива на подсъдимите. След това автомобилът се е отправил извън пределите на град Бургас. Личната карта на пострадалата е била унищожена в купето на лекия автомобил, който се е движил в посока град Стара Загора.  

Подсъдимите са задържани благодарение на отличните съвместни действия на служителите от ОД на МВР – Стара Загора и ОД на МВР – Бургас.

Наказанието е постановено по реда на съкратеното производство.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.