Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за грабеж

27 Ноември 2020 г.

На 27.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Х. Я., на 22 години, за това, че отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 761,90 лева, собственост на  „Д.В.“ ЕООД, от владението на К. Д., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил  за това  сила - престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1 от НК.

К. Д. работил като продавач-консултант в денонощен магазин в кв. „Орландовци“, гр.София, стопанисван от „Д.В.“ ЕООД.

На 03.12.2019 г. около 00,00 ч. К. Д. бил на работа в магазина, когато там влязъл да пазарува обвиняемият Х. Я. По-късно, около 03,00 - 03,20 ч. на същата дата, обвиняемият отново посетил магазина.

Х. Я. се заговорил с К. Д. и постоял в магазина около 10 минути, като в това време забелязал местоположението на чекмеджето, в което К. Д. съхранявал оборотните пари. Той установил, че чекмеджето не се заключва,  както и че в тази част на денонощието посетители в магазина няма.

Обвиняемият напуснал магазина, но решил да вземе наличните в търговския обект пари. За целта Х. Я. отишъл до дома на приятелката си, облякъл друго яке, сложил на главата си чорап, на който направил прорези за очите и около 04,00 ч. се върнал обратно до денонощния магазин. След като се уверил, че там няма други клиенти, обвиняемият бързо влязъл в магазина, отишъл до К. Д.,  ударил го няколко пъти с юмруци по главата и го съборил го на земята. После отишъл до касата в магазина и от незаключено чекмедже взел наличните пари в размер на 761,90 лева.

На път към дома на приятелката си обвиняемият изхвърлил якето, с което бил облечен.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо обвиняемия Х. Я. била взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.