Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 21-годишна жена за кражба и за опит да изтегли пари от чужда банкова карта

27 Ноември 2020 г.

Окръжна прокуратура-Варна внесе в съда обвинителен акт спрямо Н. Т., на 21 г., за кражба и за опит да изтегли пари от чужда банкова карта.

На 14.01.2020 г. обвиняемата Н. Т. се намирала в Гранд Мол във Варна. В един от магазините тя започнала да следи действията на пострадалата Р. Й., която пазарувала. За прикритие обвиняемата носила в ръка няколко закачалки с дрехи. Постепенно тя успяла да откопчае ципа на чантата на пострадалата и да вземе оттам портмонето й, което съдържало сумата от 100 лева, лични документи и две банкови карти. Веднага след кражбата обвиняемата оставила закачалките с  дрехи и напуснала мола.

От банкомат, намиращ се пред магазин недалеч от търговския център, Н. Т. направила опит да изтегли 400 лева от едната банкова карта, но тъй като нямала ПИН кода, не могла да осъществи трансакция. Тя взела парите от портмонето и го изхвърлила в кош за боклук, където по-късно то било намерено от служители на магазина.

По записи на охранителни камери в мола обвиняемата е била разпозната от полицейски служител, работещ по линия на джебчийските кражби. На записа бил фиксиран момента на отнемане на портмонето от пострадалата.

Авторството на престъплението е потвърдено и от лицево-идентификационна експертиза.

Н. Т. е привлечена към наказателна отговорност за реална съвкупност от престъпления по чл. 194, ал.1 и 249, ал.1 от НК - за кражбата на портмонето и за неправомерно боравене с банкова карта с титуляр пострадалата Р. Й. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде наказана с лишаване от свобода до осем години за първото деяние и от две до осем години за второто.

Отегчаващо отговорността й обстоятелство е предходно осъждане.

Предстои разпоредително заседание по делото в съда.