Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа сирийски гражданин за изнасилване, извършено в условията на опасен рецидив

27 Ноември 2020 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан обвиняемият Н. М., на 44 г., сирийски гражданин. Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.152, ал.1, т. 2, вр. чл. 152, ал. 3, т.5, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б” от НК.

Н. М. е обвинен в това, че на 23.11.2020 г. около 20,00 ч. в жк. „Свобода“, гр. София, се е съвкупил с лице от женски пол, навършило 18 години - С. В., като я принудил към това със сила. Обвиняемият Н. М. нанесъл удари с ръце по тялото и главата на пострадалата, като ѝ причинил частични отчупвания на два зъба, кръвонасядания и др.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като Н. М. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Престъплението, за което Н. М. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 26.11.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Н. М. за срок до 72 часа. Предстои утре, 28.11.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.