Окръжна прокуратура-Шумен привлече 21-годишен мъж като обвиняем за убийство на двама съпрузи

26 Ноември 2020 г.

Окръжна прокуратура – Шумен привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Г. Й., на 21 г., за  тежко престъпление, извършено във вилната зона на гр. Шумен.

В 13,30 часа на 23.11.2020 г. в дежурната част на ОД на МВР – гр.Шумен, е получен сигнал, че във вила в местността „Под манастира“ са намерени два трупа на възрастни мъж и жена - съответно на 75 и на 68 г. Сигналът е подаден на тел. 112 от дъщерята на съпрузите.

Веднага на място е изпратена оперативно-разследваща група от ОД на МВР - гр.Шумен. В присъствието на съдебен лекар е извършен оглед на местопроизшествие.  Иззети са множество веществени доказателства и са разпитани над 20 свидетели.

След проверка на всички възможни версии е достигнато до извода, че извършител на деянието е Г. Й., на 21 г., внук на пострадалите. Той обяснил какво е станало и отвел разследващите до мястото, където е било изхвърлено оръжието на престъплението. То е намерено и иззето.

След преценка на събраните до момента доказателства по досъдебното производство Окръжна прокуратура – Шумен е привлякла Г.Й. към наказателна отговорност за убийство на повече от едно лице с користна цел (престъпление по чл.116, ал.1, т.4 и т.7 от НК), тъй като е установено, че след деянието са отнети и пари. 

Предстои ОП-Шумен да внесе искане в Окръжен съд за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която трябва да даде заключение за конкретните причини за смъртта на мъжа и жената, както и ДНК-експертиза на веществено доказателство по делото. Предстоят още множество следствени действия с оглед разкриване на обективната истина по случая, включително на мотива за престъплението.