Разследването срещу обвиняем за измама приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

19 Ноември 2020 г.

На 19.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия М. М. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага възбудил у Д. Д. управител на „Б.“ ООД, заблуждение, че заплаща продажна цена на водоструйка, използвайки онлайн банкиране и с това причинил на дружеството имотна вреда в размер на 2049 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

На 20.07.2018 г. около 18,30 ч. Д. Д. управител на „Б.“ ООД се намирал в магазин на дружеството в гр.София. В магазина влязъл обвиняемия М. М., който започнал да разглежда продаваните стоки. След известно време той попитал Д. Д. дали може да заплати по банков път чрез онлайн банкиране избрана от него водоструйка. Д. Д. отговорил утвърдително, доколкото търговското дружество имало подобна практика, като предоставил на обвиняемия банкова сметка. М. М. нямал намерение да заплаща вещта, а целял да заблуди Д. Д., че извършва подобно плащане, като искал да получи водоструйката без да я заплаща.

В тази връзка, използвайки мобилния си телефон, създавайки впечатление у Д. Д., че извършва плащане чрез онлайн банкиране, обвиняемия въвел в заблуждение управителя на „Б.“ ООД, че е извършил превод по сметка на дружеството в размер на 2049 лева. След което Д. Д. предоставил вещта на обвиняемия, който напуснал търговския обект с нея.

В хода на разследването било установено, че по банковата сметка посочената в платежното нареждане от обвиняемия не е имало движение.

По делото било установено, че М. М. е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои наказателното производство да продължи в съда.