По досъдебно производство на Районна прокуратура – Свиленград са осъдени двама мъже на затвор за подпомагане на 21 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

13 Ноември 2020 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Свиленград са осъдени Д.А., на 20 г., и Н.М., на 30 г., за това, че на 4.07.2020 г.. в землището на гр.Свиленград, обл. Хасково, с цел да набавят за себе си имотна облага, подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт - автомобил, марка „Фиат“, 21 граждани на Афганистан - мъже, от които четирима ненавършили 16-годишна възраст, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като Н.М. е действал като подбудител и помагач на Д.А., чрез даване на съвети и разяснения за мястото, откъдето да бъдат взети чужденците и да бъдат извозени до крайната точка на пътуването си, както и чрез набавянето на средството за превозването им  – автомобил, марка „Фиат“ – престъпление по чл. 281 ал.2 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.3 и ал.4 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратура и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд – Свиленград, на Д.А. е наложено наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване и глоба от 3 500 лева, а на Н.М. е наложено наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 3 500 лева. Моторното превозно средство,послужило за извършване на престъплението, е отнето в полза на държавата.

На 4 юли. 2020 г., към 1,30 часа, граничен полицейски патрул е задържал в гр. Свиленград, обл. Хасково, микробус, управляван от Д.А. В автомобила са пътували 21 граждани на Афганистан.  Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“, в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал микробус, управляван от Д.А., в който те се качили. Установено е, че Д.А. бил ангажиран от обвиняемия Н.М., за да закара чужденците с микробуса до гр. София, като за целта щял да получи възнаграждение. След като полицаите спрели автомобила, Д.А. се е опитал да избяга, но е бил задържан. 

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно.