По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 2,56 на хиляда

2 Ноември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия А. Р. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Подсъдимият А. Р. се е признал за виновен за това, че на 28.03.2019 г. около 13,45 ч., в гр. София, по ул. „Велчо Рангелов“, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,56 на хиляда, установено по надлежния ред – с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510+“.

Съгласно чл. 6, ал. 9 от  Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози „При отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни налози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста“, като в случая А. Р. е отказал да даде кръв за изследване.

На подсъдимия А. Р. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, чието изпълнение е отложено със срок от три години,  както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от две години.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.