Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа 16-годишен, направил опит за кражба

2 Ноември 2020 г.

На 01.11.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Т. В., на 16 години, за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. l, вр. чл. 63, ал. l, т. 3, вр. чл. 18, ал. l от НК.

Т. В. е обвинен в това, че на 01.11.2020 г., около 03,30 ч., в гр.София, ж.к.“Сухата река“, зад жилищен блок, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, чрез използване на техническо средство (крик, тръборез и отвертка), е направил опит да отнеме чужда движима вещ – катализатор, монтиран на лек автомобил, от владението на собственика Й. М., без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои. Деянието останало недовършено, поради независещи от Т. В. причини, бил е заловен от полицейски служители.

Обвиняемият Т. В. е осъждан, настоящото деяние е извършил в изпитателния срок по предходно осъждане. Престъплението, за което му е повдигнато обвинение, е наказуемо с лишаване от свобода до три години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Т. В. за срок до 72 часа.

Предстои утре, 03.11.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.