ОП Варна внесе обвинителен акт за причиняване на смърт при превишаване на пределите на неизбежна отбрана

30 Октомври 2020 г.

М.П., на 57 години, е предаден на съд за причиняване на смъртта на своя бивш зет. Деянието е извършено при превишаване пределите на неизбежна отбрана.

​Обвиняемият и пострадалият били във влошени отношения. На 06.19.2018 г. последният посетил бившия си тъст с искане да му бъдат върнати обеци, които бил подарил на дъщеря му или да му бъде възстановена паричната им равностойност. Обвиняемият отрекъл да му дължи каквото и да е и поискал да отнесат спора си в полицията. Обърнал му гръб и бил нападнат с удари в главата. Успял да извади сгъваем нож, който държал в джоба на джинсите си и започнал да се отбранява. Пострадалият го бил хванал здраво през кръста и го дърпал, а обвиняемият му нанесъл няколко удара с ножа по ръцете. След като се отскубнал от захвата му, го пробол в областта на сърцето.

​Пострадалият напуснал дома на обвиняемия и с автомобила си се отправил към болницата в Дългопол. Там излязъл от колата си, но успял да стигне само до входната врата, където паднал в безпомощно състояние.

​Лекарите не успели да спасят живота му, въпреки проведените на място реанимационни мероприятия.

​Обвиняемият разбрал за случилото се от свой познат, съобщил за инцидента на дъщеря си по телефона и отишъл да се предаде в полицията.

​За така описаното деяние му е повдигнато обвинение по чл. 119 вр. чл. 115 от НК, по което, ако бъде признат за виновен, го грози наказание лишаване от свобода до пет години. Обвиняемият е осъждан за престъпление по чл. 215 от НК, като е действал в рамките на изпитателния срок на тази присъда. Установено е, че същият страда от десностранна катаракта водеща до практическа загуба на зрението с дясното око и пълна парализа на левия горен крайник.

​Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.