Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 19-годишен за грабеж

30 Октомври 2020 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан обвиняемият Й. Н., на 19 години. Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Й. Н. е обвинен в това, че на 27.10.2020 г. в гр. София, кв. „Бъкстон“, във вход на блок, е отнел чужди движими вещи - дамска чанта, съдържаща два мобилни телефона, дамски кожен портфейл и сумата от 1670 лева, от владението на Н. Г., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – изблъскал и съборил на земята пострадалата Н. Г. и издърпал дамската чанта от ръцете ѝ.

Обвиняемият Й. Н. е осъждан, настоящото деяние е извършил в изпитателния срок по предходно осъждане. Престъплението, за което Й. Н. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 29.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Й. Н. за срок до 72 часа. Предстои утре, 31.10.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.