Великотърновският апелативен съд уважи становището на Апелативната прокуратурата и остави в ареста двамата обвиняеми за наркооранжерията в Горна Оряховица

29 Октомври 2020 г.

Великотърновският апелативен съд остави без уважение исканията на двама обвиняеми за изменение на взетата спрямо тях мярка за неотклонение задържане под стража. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че  исканията са неоснователни и лицата трябва да останат с най-строгата мярка. А. К и Й.М. са привлечени  в качеството на обвиняеми по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Велико Търново, за отглеждане на марихуана и държане с цел разпространение  на наркотични вещества, в големи размери, (за това, че от неустановена дата до 17.10.2020 г., в гр. Горна Оряховица, в съучастие, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държали с цел разпространение  високорисково наркотично вещество в големи размери  - коноп (марихуана) – 12 151.764 гр, на обща стойност 72 910.58 лв. Привлечени са и за това, че по същото време и място отглеждали 868 растения от рода на конопа -  престъпления по чл. 354а, ал. 2 от НК и чл. 354в, ал. 1 от НК.). Същите бяха задържани след като на 17.10.2020 г., в гр. Горна Оряховица, бе разкрита функционираща модерна наркооранжерия за отглеждане и сушене на марихуана, в  помещенията на бивш цех за разфасоване на месо.

Въззивният съд прие за основателно поддържаното становище от Апелативна прокуратура – Велико Търново, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицата,  поради което потвърди наложените от първоинстанционния съд мерки за неотклонение задържане под стража на всеки един от тях.

 Определенията на Апелативен съд – Велико Търново не подлежат на обжалване.