По искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът задържа 36-годишен мъж за грабеж от пенсионер в гр. Раковски

27 Октомври 2020 г.

Днес, 27 октомври 2020 г., по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.М., на 35 г., за това, че на 23 октомври 2020 г., в гр. Раковски, при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи – сумата от 95 лева, една  бутилка уиски, на стойност 10 лева и  електрическа резачка, всичко на обща стойност 175 лева, от владението на 72-годишен мъж, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 вр. чл. 198 ал. 1 вр. чл. 29 ал. 1 от НК.

До момента е установено, че на 23 октомври 2020 г., около 22 ч., пострадалият 72-годишен мъж  бил в дома си.Обвиняемият Г.М. прескочил оградата на къщата и влязъл в стаята му. Той поискал от пенсионера да му даде 10 лева. Пострадалият взел якето и му дал му 5 лева. След това обвиняемият взел връхната дреха, като двамата с пострадалия се сборичкали. Г.М. пребъркал джобовете и оттам отнел още 90 лева. След това започнал да тършува из джобовете на други дрехи, леглата, чекмеджетата и дюшеците. През това време пострадалият успял да напусне дома си и да отида до близкия магазин, откъдето е подаден сигнал в полицията. На излизане от дома, Г.М. взел бутилка уиски и електрическа резачка. Той е бил задържан един час по-късно от служители на РУ – Раковски при ОД на МВР – Пловдив.   

До момента Г.М. е осъждан многократно, основно за кражби. Последната му присъда е била за грабеж при опасен рецидив, за което му е било наложено наказание от три години „лишаване от свобода“, изтърпяно през юни 2020 г. 

Определението на Окръжен съд - Пловдив подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.