Доживотен затвор за предаден на съд от Окръжна прокуратура – Ловеч подсъдим за изнасилване и убийство

27 Октомври 2020 г.

По внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч, подсъдим за изнасилване и убийство на жена, бе осъден на доживотен затвор. Предаденият на съд И. Ц. е признат за виновен по повдигнатите му обвинения за това, че на 10.01.2016 г. в гр. Троян, обл. Ловешка, в гориста местност край махала „Расташка“, при условията на опасен рецидив, се съвкупил с лице от женски пол – П. Г., на 59 години, като я лишил от възможност за самоотбрана, и то без нейно съгласие, връзвайки й ръцете с въже, и като я принудил със сила (престъпление по чл. 152, ал.3, т. 5, вр. чл. 152, ал.1, т.1 и т.2, пр.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „б“ от НК). Осъден е и за това, че по същото време и място, при условията на опасен рецидив, с цел да бъде прикрито друго престъпление – изнасилването на П. Г., извършено непосредствено преди това, умишлено умъртвил същата чрез удар върху дясната слепоочна кост с дръжка на газов пистолет (престъпление по чл. 116, ал.1, т. 8, пр. 2-ро и т. 12, пр. 1-во, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал.1, б. „б“  от НК).

Подсъдимият бил осъждан многократно. На 10.01.2016 г. видял непозната за него жена в беседката до еко-пътека, в гориста местност, и решил да спре при нея, защото искал да прави  секс. След като повървели малко, я повалил на земята, вързал ръцете й с въже, което носел, и я изнасилил. Изплашен да не го издаде, той ударил пострадалата по главата с дръжката на пистолета, докато била още на земята . След като се убедил, че вече е мъртва, извършителят развързал ръцете ѝ и я избутал в дере, свалил и взел синджира и пръстена ѝ, а върху тялото нахвърлял шума и пръчки. Късно вечерта, близките на жената започнали да я търсят. Били предприети незабавни издирвателни мероприятия, но въпреки положените усилия, жената не била намерена и останала в неизвестност.

На 24.05.2017 г., тялото ѝ било открито от гъбар, който съобщил в полицията. Назначената съдебно-медицинска експертиза на веществени доказателства по метода на ДНК профилирането установила самоличността на П.Г. В резултат на проведените други следствени действия и оперативно-издирвателни дейности, той бил установен и задържан на 17.07.2019 г.

Присъдата на Окръжен съд – Ловеч подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.