Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за причиняване на средни телесни повреди, вследствие на ПТП в пияно състояние

23 Октомври 2020 г.

На 23.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. О. за това, че при управление на лек автомобил нарушил правила за движение по Закона за движението по пътищата, като участвал в ПТП с насрещно движещ се товарен автомобил и по непредпазливост причинил средни телесни повреди на Ц. Б. и деянието е извършено в пияно състояние - престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б.”а”, пр. 2, вр. чл. 343, ал. 1, б.”б”, пр. 2 вр. чл. 342, ал. 1, пр.3 от НК.

На 01.11.2019 г. вечерта обвиняемият А. О. и Ц. Б. били на рожден ден в гр. Панагюрище. След полунощ възникнал конфликт в компанията и двамата решили, че е по-добре да се приберат в гр. София. Те се качили в лек автомобил, независимо че преди това А. О. бил употребил алкохол.

Около 04,50 ч. обвиняемият управлявал автомобила в посока гр. София, до него на предната седалка се возила Ц. Б. По същото време, в посока обратна на неговото движение, се движел товарен автомобил, управляван от Л. Р. В този участък движението било двупосочно. А. О. изгубил управление над автомобила си, като навлязъл в насрещното платно, където се движел Л. Р. с управлявания от него товарен автомобил. В този момент виждайки, че ще настъпи ПТП, Л. Р. се опитал да завие и да избегне челен удар, но въпреки това настъпил удар между двете превозни средства.

В резултат на пътнотранспортното произшествие на Ц. Б. били причинени следните травматични увреждания - счупване на дясна голямопищялна кост, счупване на лява и дясна бедрена кост, счупване на таза, счупване на гръбначни прешлени, счупване на кръстна кост, счупване на ребра, контузия на белия дроб.

Деянието обвиняемият А. О. е извършил в пияно състояние, като е управлявал автомобила след употреба на алкохол - 1,18 промила, установено по съответния надлежен ред.

Предстои делото срещу обвиняемия А. О. да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.