Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо рецидивист за кражба на велосипед

9 Октомври 2020 г.

Днес, 09.10.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Антон Т. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 196, ал.1, т. 2, пр. 1, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „Б” от НК.

На 17.09.2020 г., в гр. София, ул. „Каймакчалан“, от вход на сграда, чрез  използване на неустановено техническо средство, с което е преодолял заключващо устройство, Антон Т. е отнел чужда движима вещ – велосипед, от владението на С. С., без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои. Кражбата е извършена при условията на опасен рецидив, след като обвиняемият е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като изпълнението на наказанието по тях не е отложено по чл. 66 НК.

Престъплението, за което Антон Т. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 08.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Антон Т. за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.