Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, държал с цел разпространение тютюневи изделия в големи размери без надлежно разрешително

8 Октомври 2020 г.

На 08.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия П. М. за това, че сам и в съучастие с две неустановени лица, държал с цел разпространение тютюневи изделия с общо тегло 242,973 кг, без надлежно разрешително, когато такова се изисква по закон, на обща стойност 60 743,34 лева и обща стойност на дължимия акциз 36 931,95 лева, като предметът на престъплението е в големи размери - престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 2, пр. 2, алт. 3, вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 НК. П. М. е обвинен и в това, че в съучастие с две неустановени лица, в нарушение на установения ред, държал техническо съоръжение, за което знае, че е послужило за изграждане на съоръжения за производство на тютюневи изделия - престъпление по чл. 234, ал. 4, пр. 2, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

В началото на 2020 г. обвиняемият П. М. наел две гаражни помещения в гр. София, ж.к. „Бенковски“. В едното гаражно помещение П. М., заедно с две неустановени по делото лица, държал тютюневи изделия, за съхранението на които нямал изискуемото по закон разрешително. П. М. заедно с двете лица, използвал за рязане на тютюна специално пригодено за тази цел съоръжение, за което също нямал разрешително. Нарязания тютюн поставял в полиетиленови пликове, които с различни моторни превозни средства пренасял на неустановени места с цел разпространение (продажба).

На 26.02.2020 г., във връзка с постъпила оперативна информация в сектор „Икономическа полиция“, полицейски служители при 05 РУ-СДВР извършили претърсване и изземване в автомобил ползван от обвиняемия и в горепосочените гаражни помещения. В автомобила на обвиняемия били намерени и иззети 6 броя полиетиленови пликове съдържащи тревиста маса. В гаражните помещения били намерени и иззети 23 броя полиетиленови пликове съдържащи тревиста маса, както и техническо съоръжение - машина за рязване на растителна листна маса.

В хода на разследването е установено, че във всички полиетиленови пликове са се съдържали тютюневи изделия - фино нарязан тютюн, годен за пушене без допълнителна обработка, с общо количество на тютюневите изделия 242,973 килограма, на стойност 60 743,34 лева и размер на дължимия акциз 36 931,95 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия П. М. да продължи в Софийски районен съд.