Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за обсебване

2 Октомври 2020 г.

На 02.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Иван Б. за това, че противозаконно присвоил чужди движими вещи - парична сума в размер на 2 177,21 лева, собственост на „С.“ АД, които владеел - престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

Между „С.“ АД и „М.Д.“ ЕООД бил сключен договор за партньорство, съгласно който „М.Д.“ ЕООД следвало да съдейства на „С.“ АД при доставяне на куриерски пратки. На 20.05.2019 г. бил сключен трудов договор, с който обвиняемият Иван Б. бил назначен на длъжност „шофьор-куриер“ в „М.Д.“ ЕООД. Задълженията на обвиняемия включвали получаване на пратки от базата на „С.“ АД, доставянето на съответните пратки до крайните получатели, получаване на паричните средства и отчитането им в пълен размер в края на работния ден на служител в базата на „С.“АД.

На 14.06.2019 г. Иван Б. бил на работа. В сутрешните часове той посетил базата на „С.“ АД и получил пратките, които следвало да достави на клиенти. В изпълнение на служебните си задължения като „шофьор-куриер“ в „М.Д.“ ЕООД и съобразно възложените му задачи обвиняемият доставил пратките до адресите на различни клиенти. Всеки от клиентите заплатил на обвиняемия дължимата парична сума за доставената пратка.

След като изпълнил и последната доставка, обвиняемият взел решение да се облагодетелства по неправомерен начин и задържи за себе си предадените му като плащане към „С.“ АД парични средства. В изпълнение на намисленото, въпреки че нямал съгласието на представител на собственика на вещите, Иван Б. задържал за себе си сумата от 2 177,21 лева, собственост на „С.“ АД.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият Иван Б. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.