Обвиняем за измама е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

2 Октомври 2020 г.

Днес, 02.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия А.М. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, с общо седемнадесет деяния, възбудил и поддържал заблуждение у П.П. и у М.П., с което им причинил имотна вреда в общ размер на 16 394,50 лева - престъпление по чл. 209 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

През юли 2018 г. П.П. се запознала с обвиняемия А.М. Той решил да спечели съчувствието на П.П., като я въвел в заблуждение, че страда от онкологично заболяване. Освен това А.М. създал у нея неверни представи, че работи като ръководител на отдел в търговско дружество „Е.П.И.Б.“ ЕООД. А.М. Предложил на П.П. да започне работа като негов асистент, първоначално „извън офис среда“. П.П. била благодарна на обвиняемия и с убеждението, че наистина е започнала втора работа. В края на септември 2018 г. обвиняемият предложил и на нейната сестра М.П. също да започне работа.

А.М. поддържал заблуждението у П.П. и М.П. за здравословното си състояние, възползвайки се от чувствителността им спрямо страдащите от онкологични заболявания, както и че заема отговорна позиция в търговско дружество, използвайки желанието им да си изкарат допълнителни средства. А.М. ги заблудил също, че въпреки отговорната си позиция в „Е.П.И.Б.“ ЕООД, не получавал за момента високата си заплата, тъй като сметките на дружеството били блокирани, но очаквал скоро да получи възнаграждението си. По този начин ги мотивирал да се разпоредят имуществено като му дадат различни суми пари и скъпи вещи. Заблуждавал ги, че му трябвали спешно за медикаменти и обещавал, че след отблокирането на сметките на дружеството, щял да ги върне. Това използвал и като оправдание за отлагане изплащането на възнагражденията им. А.М. нито имал нужда от лекарства, нито имал общо с „Е.П.И.Б.“ ЕООД. Целта му била единствено да мотивира П.П. и М.П. да му дадат пари, които да използва за себе си, като нямал никакво намерение да им ги върне.

Така за времето от неустановена дата през юли 2018 г. до 08.11.2018 г., А.М. причинил имотна вреда на П.П. и М.П. в общ размер на 16 394,50 лева.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо А.М. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото срещу него да продължи в съда.