По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът  задържа обвиняем за кражби при опасен рецидив

28 Септември 2020 г.

Районен съд – Габрово уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Б. Д. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че на  23.09.2020 г., в гр. Габрово, от паркиран лек автомобил “Мерцедес“ отнел чужди движими вещи – мултимедия, 2 чифта очила и парфюм от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1 от НК.

Досъдебно производство е обединено с още две досъдебни производства – досъдебно производство, водено за престъпление по чл.194 ал.1 от НК и досъдебно производство за престъпление по чл.354а ал.3 пр.ІІ т.1 от НК, тъй като извършителят и по трите досъдебни производства е Б. Д.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните  до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б.Д. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и още две престъпления, за които предстои да бъде привлечен в качеството на обвиняем. За престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем се предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години. Б.Д. е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления и е налице опасност  да  се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, няколко месеца след като е изтърпял ефективно наказание  лишаване  от свобода.

Определението на РС Габрово, подлежи на обжалване пред ОС Габрово.