Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа трима обвиняеми за грабеж

28 Септември 2020 г.

На 27.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемите Г. Я., на 20 години, Н. Н., на 32 години, и С. С., на 23 години, за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20 от НК.

Те са обвинени в това, че на 27.09.2020 г. около 04,20 часа в гр. София, ж.к. „Сухата река“, от павилион за продажба на алкохол и цигари, в съучастие, са отнели чужди движими вещи - сумата от 1350 лева от владението на Н. Й. - продавач-консултант в павилиона, с намерение противозаконно да ги присвоят, като за това е употребена сила и заплашване. Г. Я. насочил пистолет към Н. Й., казал ѝ: „Дай оборота!“, минал зад стелаж, избутал Н. Й., отворил чекмедже и от пластмасова кутия взел сумата от оборота - 1350 лева, като през това време С. С. стоял на вратата на павилиона, за да не допусне други хора да влязат в него, а Н. Н. стоял в паркиран наблизо автомобил, с който тримата да напуснат местопроизшествието и да се укрият.

Престъплението, за което Г. Я., Н. Н. и С. С. са привлечени като обвиняеми, е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 27.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемите Г. Я., Н. Н. и С. С. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки от тях.