Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо рецидивист за кражба

28 Септември 2020 г.

На 26.09.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия М. И., на 26 години, за това, че:

На 24.09.2020г., в гр. София, ж.к. „Надежда“, от незаключена гаражна клетка е отнел чужди движими вещи - мъжка чантичка, съдържаща кожен портфейл с пари в брой (сумата от 300 лева) и зарядно за телефон от владението на В. П., без негово съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като М. И. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Престъплението е квалифицирано по чл. 196. ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29. ал. 1. б, „а“ и б. ,,б“ от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от две до десет години.

Обвиняемият М. И. е многократно осъждан, настоящото деяние е извършил два месеца след изтърпяване на наказание по предходно осъждане.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 26.09.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на М. И. за срок до 72 часа. Днес, 28.09.2020 г., ще бъде внесено мотивирано искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.