Освободен от затвора преди месец е задържан за кражба и четири измами по време на специализирана полицейска операция, проведена днес под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна

24 Септември 2020 г.

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна днес е проведена специализирана полицейска операция със сили на ОД на МВР във Варна на територията на шест населени места в общините Провадия и Аксаково.  

Задържани са две лица от криминалния контингент на ОД в МВР Бургас. Едното от тях – 41-годишният Васил Хр., е  извършил кражба  на територията на Провадия и четири измами във Варна. Образувано е досъдебно производство. Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.196 и по член 209 от НК и е бил задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Точно преди един месец – на 24 август тази година, Васил Хр. е бил освободен от затвора, където е търпял ефективна присъда от 1 година за измама и кражби.

Пред самотно живеещи възрастни хора Васил се представял за служител на общината. Обещавал им да помогне да увеличат пенсиите си или да получат повече средства от помощите за отопление. Измамите извършвал на територията на Силистра и Добрич.

В специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в региона са участвали 57 служители на ОД на МВР във Варна, служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ и от Районното управление на МВР в Аксаково.

Проверени са 39 адреса, 360 автомобила и 476 лица, 25 от които са част от криминалния контингент. Задържани са 23 лица. Съставени са 17 фиша и 28 акта за установяване на административни нарушения, като три от тях са за неплатени глоби.