Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за използване на неистински официален документ

15 Септември 2020 г.

Днес, 15.09.2020г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Димитър Д. за това, че съзнателно се ползвал, пред полицейски служител при ОСПС ОВОР-СДВР, от неистински чуждестранен официален документ – свидетелство за управление на МПС, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, вр. с чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

На неустановени дата и място, по неустановен начин обвиняемият Димитър Д. се сдобил с неистински чуждестранен официален документ – свидетелство за управление на моторно превозно средство, издаден на името на Димитър Д., на който бил придаден вид, че е издаден от компетентните власти на Кралство Испания.

На 06.09.2019 г., около 13,55 ч., в гр. София, кв. „Орландовци“, Димитър Д. управлявал лек автомобил, когато бил спрян за проверка от полицейски служители на ОСПС ОВОР-СДВР. В хода на проверката, въпреки че съзнавал факта, че горепосоченият документ е неистински, обвиняемият съзнателно се ползвал от него като го представил пред полицейски служител, за да удостовери, че е правоспособен водач. След извършена справка било установено, че Димитър Д. управлявал МПС, след като е бил наказан по административен ред с наказание „глоба“, която не била заплатена в срок. В тази връзка на място пристигнал полицейски екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. На обвиняемият бил съставен акт за установяване на административно нарушение, с който представеният от обвиняемия неистински чуждестранен официален документ бил иззет.

При извършване на преценка за ангажиране на административно наказателната отговорност на Димитър Д. за извършените от него нарушения по Закона за движението по пътищата у служителите на отдел „Пътна Полиция“-СДВР възникнало съмнение относно автентичността на представения от обвиняемия документ. В тази връзка чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ била получена информация от компетентните испански власти, че горепосоченото свидетелство за управление на МПС е издадено на името на друго лице, а не на лице с имена Димитър Д., респ. представлява неистински документ.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Димитър Д. да продължи в съда.