Софийска районна прокуратура предаде на съд 21-годишна, шофирала след употреба на наркотични вещества и без свидетелство за управление на МПС

14 Септември 2020 г.

Днес, 14.09.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Л. С., на 21 години, за това, че е управлявала моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, както и за това, че управлявала моторно превозно средство без свидетелство за управление на моторно превозно средство в едногодишен срок от наказването ѝ по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

С наказателно постановление, влязло в сила на 03.10.2018 г., обвиняемата Л. С. била наказана по административен ред за управление на МПС без свидетелство за правоуправление.

На 18.05.2019 г. около 02,30 ч. в гр. София по ул. „Войводина могила“, в едногодишния срок от наказването ѝ по административен ред, Л.С. отново управлявала лек автомобил. Тя била спряна за проверка от полицейски служители при 06 РУ-СДВР. Обвиняемата не представила свидетелство за управление на МПС, доколкото такъв документ никога не ѝ бил издаван. В хода на проверката полицейските служители се усъмнили в евентуална употреба на наркотици или алкохол от страна на обвиняемата. Полицаите поискали съдействие и на място пристигнали служители от отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Те извършили проверка за употреба на алкохол на Л. С. с техническо средство „Алкотест дрегер 7410+“, което отчело положителен резултат за наличие на алкохол от 0,75 на хиляда. След това пристъпили към извършване на проверка за употреба на наркотични вещества от страна на Л. С. с техническо средство „Дръг тест 5000“, което отчело положителен резултат за наличие на канабис. На обвиняемата бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. Веднага след това тя била транспортирана до болнично заведение, където дала проби за изследване. От представените за анализ проби, дадени от Л. С., се установява употреба на наркотичното вещество - тетрахидроканабинол.

Тетрахидроканабинолът е поставен под контрол съгласно ЗКНВП и е включено в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Л. С. да продължи в съда.