Уважено е искането на Районната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за кражба, представляваща опасен рецидив

1 Септември 2020 г.

Състав на Варненския районен съд е уважил днес, 1 септември, искането на Районната прокуратура, като е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 57-годишния Желязко Ж. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за кражба, представляваща опасен рецидив.

На 28 август тази година полицейски служители, които участвали в специализирана полицейска операция против битовата престъпност, забелязали Желязко да влиза в жилищен блок на ул. „Студентска“ във Варна. Служителите на реда познавали лицето, тъй като мъжът е част от активния криминален контингент.Той е осъждан девет пъти, като повече от престъпленията му са против собствеността. Те застанали в засада, за да видят кога 57-годишният мъж ще напусне жилищния блок.

На излизане Желязко се появил с чанта. Задържан бил след около 500 метра. В чантата били намерени множество инструменти, които обвиняемият откраднал от стая между етажите на жилищния блок. Вратата й мъжът отключил в връзка ключове, които носел със себе си.

57-годишният мъж бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по член 196 от НК. Признал е вината си. Откраднатите вещи са върнати на собственика им.

Определението на Варненския районен съд, с което е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда на обвиняемия – задържане под стража, подлежи на обжалване пред Окръжния съд.