Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна предаде на съд трима за грабеж в съучастие на 95-годишна жена

31 Август 2020 г.

Братята Йордан и Величко Т. и съучастникът им Димитър Ст. са предадени на съд с обвинителен акт на прокурор от Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна за грабеж на 95-годишна жена. И тримата мъже, които са на възраст от 34 до 27 години, ще дочакат началото на наказателното дело срещу тях във варненския затвор, където са приведени с определена от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. Пострадалата 95-годишна жена, която подсъдимите ограбили на 23 срещу 24 март тази година, е починала през месец юли.

Извършителите на грабежа влезли в дома на самотно живеещата 95-годишна жена. За нея им разказал 27-годишният Димитър, който бил неин съсед и знаел, че старицата е вдовица. Подсъдимите решили да влязат в дома й с цел да извършат грабеж. Намерили незаключена врата и влезли в къщата. В една от стаите жената спяла. 34-годишният Йордан се приближил до леглото й и с ръка затиснал устата й, а през това време брат му Величко викал: „Давай парите“.

Жената не можела да диша, опитала се да се освободи, но Йордан отдръпвал за малко ръцете от устата й, след това отново я притискал. С намерен в дома на жертвата чорап Йордан запушил устата й, а ръцете й завързал с кърпа. Останалите съучастници през това време наблюдавали действията му и имали готовност да се включат.

След като сломили съпротивата на 95-годишната жена, тримата се разделили из къщата и започнали да пълнят чували с вещи на жената. Задигнали хранителните й продукти, домакински пособия, дрехи, инструменти, сечива, телевизор, зимнина и всичко, каквото попаднело пред погледа. Уговорката помежду им била ограбеното от всеки да си остане за него, а не да го делят.

На 24 март жената успяла да натисне паник-бутона. Отзовалият се на сигнала охранител научил за грабежа от пострадалата. За престъплението бил уведомен синът й, който подал сигнал в РУ на МВР в Девня.

Двамата братя са осъждани, но реабилитирани по право. Единият е учил до трети клас, а другият е без образование. Съучастникът им Димитър е криминално проявен, но не е осъждан. Той е с начално образование и води живот на бездомник.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Девненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.