Прокурор Светослав Стойнов, Окръжна прокуратура-Варна: Недопустимо е вмешателството в работата на прокурорите от страна на политически обвързани лица*

27 Август 2020 г.

      Съгласно чл. 117 от Конституцията на Република България съдебната власт е независима и е призвана да брани правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Като част от съдебната власт Прокуратурата на Република България също е независима при упражняване на своите законово определени правомощия, но се оказва, че тази независимост следва да бъде отстоявана от нас предвид случилите се напоследък събития, а именно отправянето на упреци и медийни атаки срещу наблюдаващи прокурори по конкретни дела. Следва да се отбележи, че доколкото последните са насочени към дейността по закон на магистратите, същите на практика са отправени и касаят цялата институция.

       Република България е държава-членка на ЕС и би следвало да се следи и спазва върховенството на закона. Ето защо е недопустимо да се оспорват компетентността и действията на прокурорите при осъществяване на тяхната дейност. Недопустимо е и вмешателството в тяхната работа от страна на други държавни органи, институции и политически обвързани лица, което от своя страна грубо нарушава принципа за разделение на властите. В контекста на чл. 7 от Договора за Европейския съюз, рискът от тежко нарушение на европейските ценности трябва да бъде избегнат на всяка цена, като независимостта на прокуратурата се отстоява с всички позволени от закона средства.

      Съгласно чл. 127 от Конституцията на Република България само и единствено прокуратурата може да привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер. Твърденията, че тези правомощия се упражняват избирателно, имат за цел да принизят ролята на прокуратурата в съдебната система, да политизират нейните действия и да изопачат обществените представи като по този начин уронват нейния престиж и подриват принципа за върховенството на закона.

    Създава се усещането, че много скоро въпросът за мястото на прокуратурата в съдебната власт отново ще бъде поставен на дневен ред и не е изненада, че това ще бъде направено от същите политически лица, които го сториха по-рано. В заключение обаче следва да се подчертае, че независимостта е гарантирана само в съдебната власт и една прокуратура извън нея няма да бъде независима институция, а подчинена на силните на деня.

 

*Позицията на прокурор Светослав Стойнов е представена на Националното съвещание “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”, провело се на 24.08.2020 г.