Ваня Ненкова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Видин: Прокуратурата е истински пазител на върховенството на закона*

27 Август 2020 г.

С гордост и удовлетворение мога да кажа, че от самото начала на професионалното си развитие съм в системата на прокуратурата. Вярвам, че това да си прокурор не е просто професия, а призвание и дълг. 

Прокуратурата на Република България се ръководи от своя дълг да служи на обществото, с чест и професионално отношение защитава правата на българските граждани, както и съдейства на всички отговорни институции. Това е пътят да оправдае доверието и да бъде истински пазител на върховенството на закона.

Уважаеми колеги, ние сме тези, които трябва да работим така, че да защитаваме гражданите, да искаме наказание за тези, които престъпват законите на нашата страна и да внасяме сигурност в обществото. Законите са за всички и те трябва да бъдат спазвани и е необходимо това  да бъде достояние на всеки.

В съвременното българско общество върховенството на правото е фундаментален, политически и правен принцип. В националните правни системи принципът на върховенството на правото има различни проявления с оглед на спецификата в политическо, културно и правно отношение.

В общество ни върховенството на правото и правовата държава са критерии, но и стандарт за демократично управление, възприет с Конституцията на Република България. В тази насоченост всички институции трябва да работят за постигане на справедливост и защита на правото в съвременното българско общество. Изключително важно е мястото и функцията на Прокуратурата на Република България за постигане на набелязаните цели.

Прокуратурата е отговорна за упражняване на наказателната политика на държавата, включително и осъществявайки функцията на единствен защитник на обществените интереси. Положението й като орган на закона определя ролята на публичен обвинител. В същото време е представител на публичния интерес, пазител на признатите от закона и властта права на гражданите.

Целите на институцията ни обединяват и несъмнено всеки от нас би искал те да бъдат ясно представени и мотивирани пред цялото ни общество, за да бъдат разбрани и подкрепени.

Прокурорът трябва да бъде самостоятелен и независим, да се ръководи изключително от закона и убеждението си, за да може да изпълни отговорно своите служебни задължения.

В този ред на мисли бих искала да заявя, че никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице няма право да се намесва в суверенната прокурорска дейност.

Колеги, водени от моралните си принципи, нека продължим да работим всеотдайно, мъдро и честно. Наша мисия като магистрати е да докажем професионализъм, безпристрастно отношение и защита върховенството на закона.

Апелирам всички ние, прокурори и следователи, да работим заедно за отстояване авторитета на Прокуратурата и за постигане на още по-добри резултати.

 

*Позицията на прокурор Ваня Ненкова е представена на Националното съвещание “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”, провело се на 24.08.2020 г.