Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура: Прокуратурата доказа, че няма недосегаеми лица и законът е еднакъв за всички*

26 Август 2020 г.

Въпросите за реформа в прокуратурата са поставяни много пъти и много пъти са намирали своя отговор. Защо днес отново говорим за това? Логичният и вероятен отговор е, защото прокуратурата е силна. Защото предприе и осъществи действия, с които доказа, че няма недосегаеми лица и че законът е еднакъв за всички - от социално бедния човек до олигарха. Прокурорите и следователите от Специализирана прокуратура не са нито „късогледи“, нито страдат от липса на сензитивност, а още по-малко са некомпетентни и зависими магистрати.

Дали наистина извършването на процесуално-следствени действия в служебно помещение, находящо се в сградата на президентството, сторено след надлежно разрешение от независим български съд, е истинската причина да се повдигне за пореден път въпроса за реформиране на прокуратурата. Логичният отговор е - не. Причината е засягане интересите на много лица, считали себе си за недосегаеми.

Защо точно сега се предприеха тези действия от прокуратурата? Защото борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта в целия свят е труден и бавен процес. Защото борбата с икономическата престъпност е още по-бавен и труден процес. Навсякъде, където съществуват специализирани прокуратури, прокурорите са атакувани както от медиите, така и от обвиняемите лица, като целта е една - да бъдат дискредитирани. Навсякъде по света при дела за корупция по високите етажи на властта, както и такива за сериозни финансови злоупотреби, влиянието на медиите и политиците е много сериозно. Разбира се, обвиняемите навсякъде твърдят, че това е политическа поръчка.

Сега след изтеклите осем години от началото на съществуването на Специализираната прокуратура, смело можем кажем следното:

Първо - борбата с организираната престъпност е успешна и на престъпните сдружения своевременно се отнема възможността да вършат други престъпления;

Второ - Специализирана прокуратура, упреквана в много неща, не може да бъде упрекната в липса на публичност и прозрачност. И целта не е погазване на презумпцията за невиновност, а адекватни действия по отношение на търпени назад във времето критики.

Специализираната прокуратура е подчинена единствено на закона, не зависи от политически и икономически процеси и е адекватна на съществуващата в България демократична реалност.

Искам да вярвам, че в тази враждебна среда, в която ценностите нямат особено значение, и доверието в нас магистратите е чувствително занижено, много от нас успяват да съхранят себе си, да осигурят предвидимост на актовете си, както и навременна справедливост.Това е нашият начин да върнем вярата на хората в нас и да подобрим условията и средата на живот. Длъжни сме да го направим. Работата на прокурора е трудна, както са трудни много други професии. Не търсене на оправдания, а на възможности, следва да бъде основната ни задача, за да успеем.

 

*Позицията на прокурор Валентина Маджарова е представена на Националното съвещание “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”, провело се на 24.08.2020 г.