Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа непълнолетен за грабеж

21 Август 2020 г.

На 20.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Т. А., на 16 години, за престъпление по чл. 198, ал. 1, т. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Той е обвинен в това, на 17.08.2020 г. в гр. София, на бул. „Княгиня Мария Луиза“, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи  - черна кожена чанта, съдържаща кожен портфейл със сумата от 2500 лева и лични документи, мобилен телефонен апарат с поставена в него СИМ – карта, връзка с ключове и флаш памет, както и мъжко яке, от владението на собственика им С. Ж., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила -  изблъскал в гръб пострадалия С. Ж., след което издърпал чантата и якето от ръцете му. За извършеното от Т. А. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият е неосъждан, но спрямо него има образувани две досъдебни производства за извършени престъпления против собствеността.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 20.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Т. А. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.